Verksamhetsberättelse 2007

Verksamhetsberättelse för Vejbyföreningen 2007.01.01 - 2007.12.31


Styrelsen har under ovan tid haft 11 protokollförda sammanträden samt ett årsmöte som samtliga finns att läsa på Vejbyföreningens hemsida. Förutom dessa sammanträden har ett antal informella möten och arbetsrelaterade kontakter tagits under året.


Styrelsen har haft följande sammansättning: Ordförande Per Bjuvsten, vice ordförande Hans Lassnack, sekreterare Alf Örjas och kassör Bertil Aneslätt. Övriga styrelseledamöter har varit Ann Lönnberg, Ingolf Bengtsson, Anne-Marie Bergabo, Kjell Öfverberg, Anders Schönhult, Marianne Blomsterberg, Christina Roxlin och Björn Roxlin. Därutöver har Andréa Dahlman deltagit i styrelsearbetet som adjungerad ledamot.


Revisorer har varit Torsten Forsrup och Sven Wendelbo-Hansson


Två utskick har styrelsemedlemmarna delat ut till hushållen i Vejbystrand, Magnarp, Björkhagen och Stora Hult. Det första med inbetalningskort av årsavgiften till föreningen och det andra var det traditionella och uppskattade sommarutskicket "Vad Händer i Vejbystrand". Mer information om Vejbyföreningen finns att läsa på vår hemsida  http://www.vejbystrand.org/. Föreningen har också en större inramad anslagstavla på väggen till ICA Vågen.


Antalet medlemmar (hushåll) har under verksamhetsåret varit 539 st, dvs något fler än under 2006 (500 st ). Målsättningen för kommande år är att försöka öka antalet medlemmar då detta är vår främsta inkomstkälla för att få ekonomin att gå ihop.


Skrivelser

Av ett antal skrivelser som har skickats in till kommunen kan nämnas:

  • Synpunkter på Detaljplan Vejby 5:16 m.fl
  • Ansökningar till Sparbanken Gripens fond,
  • Vejbystrands räddningsvärn


Aktiviteter

Valborg firades traditionsenligt vid Vejby udde med majbrasa. Med erfarenhet från föregående år gjordes 2007 års majbrasa något mindre samt preparerades väl för att kunna tändas även i otjänligt väder. Vädrets makter var dock nådiga mot oss och det blev bra fart på elden. Det mindre omfånget gjorde också att brasan brann ut relativt snabbt så att bevakningen av elden kunde avvecklas förhållandevis tidigt. Vårt lokala brandvärn ställde som vanligt upp och hade en lätt uppgift detta år.

Våren hälsades välkommen genom tal av kommunstyrelsens ordförande Åsa Herbst. För musik och gemensam allsång svarade den duktiga lokala Vejbykören med Gun Ramhov som ledare.


Under första delen av året röjdes Italienska ängen genom avverkning av en del träd.


Vårstädning och allmän uppröjning av Italienska ängen gjordes i början av maj och samtidigt iordningsställdes tennisbanan, dock utan krav på ett perfekt underlag. Diskussioner har förts om att avveckla tennisbanan och eventuellt anlägga en boulebana.


Vid midsommartid var det dags att sjösätta vår badflotte som också det här året placerades vid hamnen.

Badflotten är skänkt och sponsrad av ett antal företag på orten under 2005. Tyvärr har hårda vindar tillsammans med tillhörande grov sjö gjort att badflotten slitit sig vid två tillfällen. Föreningen arbetar på att hitta ett säkert sätt att förtöja flotten eftersom den är till stor glädje för många badande när den är på plats.


Den upprustade badbryggan vid hamnen röner stor uppskattning av badande i Vejbystrand.


Midsommar firades sedvanligt med lotteri, midsommarstång, musik och barnlekar. Trots dåligt väder var tillströmningen av midsommarfirande Vejbybor och sommargäster god. Tack vare den goda anslutningen fick föreningen ett litet överskott och därmed ett litet ekonomiskt tillskott i kassan.


Helgen före midsommar slog KVS-museet upp sina portar för säsongen med ett nytt spännande och intressant program som KVS- gruppen jobbat med hela vintern och våren. Den modell av hela området och dess byggnader som presenterades förra året har utvecklats ytterligare och arbetet fortsätter under kommande år. Ett antal byavandringarna samt en nostalgiafton har sedvanligt dragit mycket folk. Nyheter för året var en utställning om blåsmusiken i Vejby samt vattenförsörjningen på KVS. I samband med detta såldes också souvenirflaskor med Victoria-vatten som tappades upp direkt från Magnarps källa. Dessa flaskor blev mycket populära och såldes snabbt slut. All verksamhet runt KVS museum finns att läsa på egen hemsida, som numera har egen webbadress: http://kvsmuseum.se/  Länk finns givetvis på vår egen hemsida: http://www.vejbystrand.org/

Besöksfrekvensen till KVS-museét var ca 2500 besök under de få veckor som det var öppet. Man kan konstatera att fjorårets besökare av vårt fina museum i allt större utsträckning kommit från, inte bara omkringboende, utan allt fler från övriga landet. Inte minst har det varit en hel del före detta patienter, anhöriga och personal som besökt anläggningen för att återuppliva många fina minnen och KVS-gruppen har fått mycket uppskattning för sitt förnämliga arbete med museet. Dessutom hittar allt fler museet via Internet.

Museet kan hållas igång tack vare en entusiastisk KVS-grupp och välvilliga sponsorer. Även privata extrabidrag gör det möjligt att driva denna anläggning. De frivilliga personer, som med sin arbetsinsats helt ideellt passar museet vid öppethållande, tackar vi speciellt.  


Juli månad startade vårt populära Frukostbad som till stor uppskattning anordnas fyra olika lördagar under sommaren.


Under juli månad ordnades den populära dansen på Italienska ängen till Teachers dansvänliga och medryckande musik. Det dåliga sommarvädret drabbade även denna tillställning men trots detta var det god tillströmning av danssugna.


I juli var vejbyföreningen medarrangör tillsammans med Skånska sillaacademien i "Sillens dag". Tack vare ett strålande väder blev publiktillströmningen stor och de kunde glädjas åt såväl lotteri, sillskola, fiskdamm som möjlighet att intaga "sillamacka" med tillbehör hos Jonas. 


I december månad arrangerade föreningen återigen en mycket lyckad julmarknad med en mängd aktiviteter; tomtegrotta, biblioteksöppet, ponnyridning,  julsånger, marknadsförsäljning, glögg, korvförsäljning godisregn mm.


Ekonomi

Föreningens tunga utgiftspost är KVS-museéts verksamhet med hyran som största kostnad. Omkostnader för denna verksamhet har legat på ca 108 000 kr och inkomster på ca 100 000 kr d.v.s ett mindre underskott under året.

Valborgsfirande drar alltid kostnader eftersom vi inte anordnar någon form av lotteri eller dylikt. Dock har vi under året, tack vare sponsring från Ahlsell, sålt varm korv som gör att Valborg lämnat ett litet överskott. Frukostbad har gått ungefär jämnt upp. Midsommarfirandet är i högsta grad beroende av fint väder. Årets väder var dåligt men gav trots det ett överskott på ca 5 000 kr. Aktiviteten "Dans på Vejby ängar" går med ett nollresultat och är också väldigt väderberoende. Sillens dag gav ett litet överskott. Med julmarknaden har föreningen gjort ett försök att skapa en tradition och målsättningen är inte att tjäna en mängd pengar, men tack vare en stor tillströmning av besökare och en stor hjälp av ICA Vågen och Ahlsell så gav även denna aktivitet ett litet plus. Varje år söker föreningen anslag av kommunen på ca 20 000 kr och av detta erhöll vi 5 000 kronor under 2007. I stort är föreningens ekonomi förhållandevis god, men ekonomin måste alltid följas och utgiftssidan bevakas.


Vejbystrand den 14 januari 2008

Per Bjuvsten

Hans Lassnack

Alf Örjas

Bertil Aneslätt

Ingolf Bengtsson

Anne-Marie Bergabo

Marianne Blomsterberg

Ann Lönnberg

Kjell Övferberg

Björn Roxlin

Christina Roxlin

Anders Schönhult


Styrelsemötesprotokoll 2008-01-14

Närvarande:      Per Bjuvsten, ordförande

                            Bertil Aneslätt

                            Hans Lassnack

                            Björn Roxlin

                            Christina Roxlin

                            Anders Schönhult

                            Marianne Blomsterberg

                            Alf Örjas, sekreterare

                            Andréa Dahlman, adjungerad ledamot


  1. Ordföranden öppnade mötet och hälsade alla välkomna.
    Alf Örjas sekreterare för mötet.
  2. Inga ärenden kvarstår från föregående protokoll.
  3. Ekonomin är fortsatt god. Den sista aktiviteten för året, julmarknaden, gick med ett litet plus.
    Se vidare punkt 4.
  4. Inför årsmötet har 3 styrelsemedlemmar inlämnat önskemål om att avgå ur styrelsen. Styrelsen har beviljat detta. Eftersom samtliga tre har ett år kvar på sitt förordnande skall fyllnadsval om ett år göras för ersättande styrelsemedlemmar.
    Valberedningen accepterar att kvarstå.
    Verksamhetsberättelsen godkändes av styrelsen. Kassören gick igenom ekonomin som den skall redovisas på årsmötet. I princip blev det ett nollresultat för föreningen under 2007. KVS-museet gick med ett litet underskott. Ekonomin i detalj kommer att redovisas i bilaga till verksamhetsberättelsen.
    Alf ansvarar för att annons om årsmötet kommer in under Föreningskontakten i NST/HD samt att anslag kommer upp på anslagstavlan och på biblioteket.
    Föreningen har ännu inte fått fram någon intressant föredragshållare till årsmötet. Några namn diskuterades men dessa ansågs inte vara tillräckligt intressanta för invånarna i Vejbystrand. Det finns fortfarande lite tid till årsmötet så styrelsen uppmanas att "tänka till" och försöka hitta en passande föredragshållare.
  5. Diskussion angående informationsmötet på Viktoriagården den 10 januari. Styrelsen tyckte att det i huvudsak var ett bra möte. Information är alltid viktigt.
  6. De aktiviteter som ligger närmast i tiden är årsmötet, valborgsfirandet samt utskick av inbetalningskort för årsavgiften.
    Andréa hör med Ann angående tryckning av inbetalningskorten. Det är en fördel om korten kan vara klara till påsk.
  7. Tennisbanan på Italienska ängen är i dåligt skick. Ordföranden föreslog därför att tennisbanan täcks över och görs till boulebana. Det skall dock vara möjligt att återställa tennisbanan om behov uppstår i framtiden. Beslutades att ärendet lämnas till den nya styrelsen för avgörande.
    Det är osäkert om aktiviteten "sillens dag" får en fortsättning 2008. Vejbyföreningen kan inte driva arrangemanget själva. Ordföranden kontaktar förra årets medarrangörer för att höra om det finns intresse för en fortsättning.
  8. Nästa möte är årsmöte samt konstituerande styrelsemöte på Viktoriagården den 11 februari.

    Nästa ordinarie styrelsemöte den 10 mars.

Vid protokollet
Alf Örjas


Vejbystrand

Vejbystrand test

Vejbystrand panorama 2008-02-08

RSS 2.0