Verksamhetsberättelse för Vejbyföreningen 2009

Verksamhetsberättelse för Vejbyföreningen 2009.01.01 – 2009.12.31

Styrelsen har under året haft 10 protokollförda sammanträden samt ett årsmöte som samtliga finns att läsa på Vejbyföreningens hemsida. Förutom dessa sammanträden har ett antal informella möten och arbetsrelaterade kontakter tagits under året.

Styrelsen har haft följande sammansättning: Ordförande Alf Örjas, vice ordförande Hans Lassnack, sekreterare Ing-Margreth Magnusson och kassör Bertil Aneslätt. Övriga styrelseledamöter har varit Andréa Dahlman, Ingolf Bengtsson, Anette Palmér, Anders Schönhult, Marianne Blomsterberg, Christina Roxlin och Björn Roxlin.

Revisorer har varit Torsten Forsrup och Sven Wendelbo-Hansson

Två utskick har styrelsemedlemmarna delat ut till hushållen i Vejbystrand, Magnarp och Stora Hult. Det första med inbetalningskort av årsavgiften till föreningen och det andra var det traditionella och uppskattade sommarutskicket ”Vad Händer i Vejbystrand”. Mer information om Vejbyföreningen finns att läsa på vår hemsida: http//vejbystrand.blogg.se. Föreningen har också en större inramad anslagstavla på väggen till ICA Vågen.

Antalet medlemmar (hushåll) har under verksamhetsåret varit 581st och detta är något fler än under 2008 (579st). I denna summa ingår dock 16st vars avgift även gäller för 2010. Målsättningen för kommande år är att försöka öka antalet medlemmar då detta är vår främsta inkomstkälla för att få ekonomin att gå ihop. Styrelsen har under året fortsatt diskussionen om olika åtgärder för att locka fler vejbystrandsbor att bli medlemmar i föreningen.

Skrivelser

Av ett antal skrivelser som har skickats in till kommunen kan nämnas:

-      Synpunkter på bygglov avseende glasskiosk i Vejby hamn.

-      Synpunkter på KS förslag till stängning av Vejbybadet.

-      Synpunkter på förändring av busslinje 2 sträckning.

-      Förslag till KVS-museets bevarande i framtiden.

Aktiviteter

Årets aktiviteter startade i april med en välbehövlig avverkning av träd på Italienska ängen och fortsatte i slutet av månaden med vårstädning och allmän uppröjning. Styrelsen har även för 2009 beslutat att anlita en extern entreprenör för gräsklippning av Italienska ängen.

Valborg firades traditionsenligt vid Vejby udde. Med goda erfarenheter från föregående år gjordes även 2009 års majbål något mindre samt preparerades väl för att kunna tändas även i otjänligt väder. Tyvärr infördes eldningsförbud lagom till Valborgsmässoafton så månaden maj fick välkomnas utan brasa. Våren hälsades välkommen genom tal av kyrkoherde Åke Svensson. För musik och gemensam allsång svarade delar av den duktiga lokala Vejbykören. Majbålet tändes istället en dryg vecka senare och då i närvaro av radio Kristianstad.

Midsommar firades sedvanligt på italienska ängen med lotteri, midsommarstång, musik och barnlekar. Trots hot om regn blev årets midsommarväder ytterst gynnsamt och tillströmningen av midsommarfirande Vejbybor och sommargäster mycket god. Tack vare den goda anslutningen fick föreningen ett litet överskott och därmed ett litet ekonomiskt tillskott i kassan.

I början av juli var det dags att sjösätta vår badflotte som också det här året placerades vid hamnen. Badflotten är skänkt och sponsrad av ett antal företag på orten under 2005. Tyvärr har föreningen haft problem med att hitta en säker och tillförlitlig förtöjning av badflotten och även detta år orsakade hårda vindar tillsammans med tillhörande grov sjö att badflotten slitit sig vid två tillfällen. Föreningen fortsätter att arbeta för en säker förtöjningsmetod för flotten eftersom den är till stor glädje för många badande när den är på plats. 

Den tidigare upprustade badbryggan vid hamnen är populär och röner stor uppskattning av badande i Vejbystrand.

Helgen före midsommar slog KVS-museet upp sina portar för säsongen med ett nytt spännande och intressant program som KVS- gruppen jobbat med hela vintern och våren. Den modell av hela området och dess byggnader som presenterades förra året har utvecklats ytterligare och arbetet fortsätter under kommande år.

Ett antal byavandringarna har sedvanligt dragit mycket folk. Nyhet för året var en utställning om caféverksamheten i Vejbystrand. Souvenirflaskor med Victoria-vatten som tappas upp direkt från Magnarps källa såldes även detta år. Dessa flaskor är mycket populära och säljs snabbt slut. All verksamhet runt KVS museum finns att läsa på egen hemsida, som numera har egen webbadress: http://kvsmuseum.se. Länk finns givetvis på vår egen hemsida: http//vejbystrand.blogg.se

Besöksantalet till KVS-museét var något färre än tidigare år. Om det är en tillfällig eller stadigvarande nedgång får framtiden utvisa. Man kan konstatera att besökarna av vårt fina museum i allt större utsträckning kommit från, inte bara omkringboende, utan allt fler från övriga landet. Inte minst har det varit en hel del före detta patienter, anhöriga och personal som besökt anläggningen för att återuppliva många fina minnen och KVS-gruppen har fått mycket uppskattning för sitt förnämliga arbete med museet. Dessutom hittar allt fler museet via Internet. Museet kan hållas igång tack vare en entusiastisk KVS-grupp och välvilliga sponsorer. Även privata extrabidrag gör det möjligt att driva denna anläggning. De frivilliga personer, som med sin arbetsinsats helt ideellt passar museet vid öppethållande, tackar vi speciellt.  

Första lördagen i juli startade vårt populära Frukostbad. Detta har blivit en mycket uppskattad aktivitet och anordnas fyra lördagar under juli månad. Föreningens kostnader för detta arrangemang hålls nere genom sponsring av ICA Vågen samt att Restaurang ”Hos Jonas” välvilligt ställer upp med lokal samt sponsring av bl.a. kaffe och te.

I samarbete med Åkagårdens golfklubb anordnades i början av juli VM (VejbystandsMästerskapen) i golf för andra gången. Priser hade skänkts av sponsorer och vädrets makter var nådiga mot deltagarna. 

I juli var vejbyföreningen medarrangör tillsammans med Skånska sillaacademien i ”Sillens dag”. I år var vädrets makter med oss och publiktillströmningen blev stor och kunde glädjas åt såväl lotteri, sillskola, fiskdamm som möjlighet att intaga ”sillamacka” med tillbehör hos Jonas.

Under senare delen av juli månad ordnades den populära dansen på Italienska ängen till Teachers dansvänliga och medryckande musik. Även detta år gynnades vi av bra väder och tillströmningen av danssugna stor.

I mitten av oktober anordnades en mycket uppskattad tipspromenad med start och mål på ICA Vågen i Vejbystrand. För en symbolisk startavgift fick deltagarna kanelbulle samt tillhörande dryck vid målet. De bästa tipparna, både barn och vuxna, förärades dessutom med pris för sin insats.

Till mångas glädje anskaffade Vejbyföreningen en julgran till första advent som sattes upp på torget i Vejbystrand. Detta skedde eftersom kommunen beslöt att av besparingsskäl inte sätta upp några julgranar förutom på stortorget i centralorten.

I december månad arrangerade föreningen återigen en mycket lyckad julmarknad med en mängd aktiviteter; tomtegrotta, biblioteksöppet, ponnyridning, julsånger, marknadsförsäljning, glögg, korvförsäljning godisregn mm.

Ekonomi

Föreningens tunga utgiftspost är KVS-museéts verksamhet med hyran som största kostnad. Omkostnader för denna verksamhet har legat på drygt
70 000 kr och inkomster på ca 62 000 kr vilket gett ett underskott om ca 11000 under året.

Valborgsfirande drar alltid kostnader eftersom vi inte anordnar någon form av lotteri eller liknande. Dock har vi under året, tack vare sponsring från Munka Chark, sålt varm korv som gör att Valborg har gått ungefär jämnt upp.

Frukostbadet går normalt jämnt upp men detta år har givit ett mindre underskott.

Midsommarfirandet är i högsta grad beroende av fint väder. Årets väder var bra och arrangemanget gav föreningen ett bra överskott.

Aktiviteten ”Dans på Vejby ängar” gick i år ungefär jämnt upp men är en aktivitet som är väldigt väderberoende.

VM i golf gav ett litet överskott, mest beroende på välvilliga sponsorer.

Sillens dag gav ett överskott som fonderas för att användas till förbättringar i hamnområdet.

Vid två tillfällen har Vejbyföreningen gått in och sponsrat barnföreställningar som uppförts vid Vejbystrands skola och förskola.

Med julmarknaden har föreningen gjort ett försök att skapa en tradition och målsättningen är inte att arrangemanget skall ge ett stort överskott. Tidigare år har aktiviteten get ett litet överskott men årets marknad gick, trots god tillströmning av besökare, ungefär jämnt upp.

Varje år söker föreningen anslag av kommunen på ca 20 000 kr och av detta erhöll vi 5 000 kronor under 2009. I stort är föreningens ekonomi god, men det är viktigt att ekonomin följs upp och att framför allt utgiftssidan bevakas. Ekonomin redovisas under årsmötet.


RSS 2.0