Brandvärnet 070318

Ängelholms kommun

Åsa Herbst

Stadshuset

280 xx Ängelholm

 

 

Angående: Lokalt brandvärn

 

Räddningstjänsten i Ängelholm vill göra en besparing på 250 000 kr genom att avveckla de lokala räddningsvärnen i

- Ausås

- Hjärnarp

- Vejbystrand

för att i stället omfördela denna besparing till en centralt placerad tjänst i Ängelholm. Därmed inte sagt att denna tjänst behövs, det finns säkert både behov och motiv till detta.

 

Men att avveckla de lokala brandvärnen på dessa orter kan inte vara rätt mot kommunens väljare och innevånare.

 

Alla känner säkert till hur viktiga de första minuterna är vid ett larm, vare sig det gäller eld, olycka, eller annan form av räddningsinsats.

 

Här är den lokala förankringen ovärderlig med den lokalkännedom och yrkeskompetens som finns hos dem som jobbar inom sitt räddningsvärn. Som att ta ut djur ur en brinnande ladugård, kännedom om farliga undervattenströmmar i havet, kännedom om tillgång till närmaste vattentillgång, kännedom om lokaler på orten etc etc. Framförallt vara på plats snabbt.

Tex Vejbystrand med Viktoriagården , KVS sjukhem och Sommarsol med rörelsehindrade. Tänk vad viktigt det är att snabbt vara på plats på dessa och liknade platser även i Hjärnarp och Ausås. I detta sammanhang kan en besparing på 250 000 kr anses obetydlig.

 

De behov av åtgärder, i form av ombyggnad i Vejbystrand och nya lokaler i Hjärnarp samt nybyggnad i Ausås till ca 3000 tkr, som finns i förslaget från räddningstjänsten anser vi är överdrivna. I fallet Vejbystrand finns behov av en ny garageport för en kostnad om ca 20- 25000 kr (upptaget 500 000kr ). Dessutom är personalen beredd att utföra delar av detta arbete med egen insats. På de andra orterna finns säkert andra lösningar som måste tas fram.

 

Varför inte istället utveckla och utbilda fler personer i lokala brandvärn, ge de personer som idag finns ytterligare kunskap. Man kanske skulle ha mer sjukvårdsutbildad personal med vid larm så att man kan ta hand om hjärtstillestånd eller ha möjlighet att ge annan form av hjälp som behöver en tidig insats.

 

Ökad kunskap om omhändertagande av miljöfarliga utsläpp, räddningsinsatser vid större bilolyckor, insatser vid stormskador orsakade av nedfallna träd och kringflygande föremål, hjälp med vatten till djur mm vid strömavbrott. Dessa och andra former av krisberedskap är områden där man kan utveckla de lokala räddningsvärnen.

 

 

 

 

 

Bästa politiker, tag ert förnuft tillfånga och medverka inte till en indragning av de lokala räddningsvärnen.

 

 

 

Vejbyföreningen

 

Per Bjuvsten

Ordf Vejbyföreningen

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0