Räddningsvärn 070905

Ängelholms Kommun

Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

 

 

Ärende: Räddningsvärn Vejbystrand, utredning daterad 2007-08-15

Vejbyföreningen har tagit del av utredning angående Ängelholms Räddningstjänst och har följande kommentarer.

Under våren kom ett förslag från räddningschefen i Ängelholm att, av kostnadsskäl, lägga ned räddningsvärnen i Vejbystrand, Ausås och Hjärnarp. För att få ett bättre beslutsunderlag tillsatte kommunen en utredning med uppdrag att:

utreda Ängelholms Räddningstjänst kvalitet och effektivitet i förhållande till aktuell lagstiftning. Dessutom att om möjligt peka på möjliga effektiviseringar”.


Efter att ha tagit del av utredningen kan Vejbyföreningen konstatera att utredaren bedömer att Ängelholms räddningstjänst väl motsvarar de krav som lagstiftaren har satt upp i lagen om skydd mot olyckor. Några fakta till stöd för sin bedömning presenteras dock inte. Utredaren har av allt att döma endast tagit hänsyn till organisation, utbildning samt närhet till angränsande kommuners räddningstjänst vid sin bedömning. Några fakta avseende t.ex. utryckningstider, vägstandard, lokalkännedom etc. till de olika kommundelarna finns inte redovisade. Inte heller har utredaren tagit upp och utvärderat värdet av att ha tillgång till ett lokalt placerat räddningsvärn. Borde det inte ha varit en del av utredarens uppdrag, att gör jämförelser mellan olika alternativ där bibehållande av räddningsvärnen skulle vara ett alternativ? Utredaren konstaterar bara att ”Ängelholms kommun framöver inte behöver ha några räddningsvärn i sin organisation”, ingen presentation av fakta som stöd till sin argumentation. Vidare hävdar utredaren att de personer som idag ingår i kommunens räddningsvärn med fördel kan användas till sk FRG, ”frivilliga resursgrupper.” Tydligen är det trots allt bra med frivilliggrupper, de skall bara inte ingå i räddningstjänsten. Är det inte bättre för räddningstjänstorganisationen att ha tillgång till personal som man vet har utbildning för räddningsuppgifter än att ta hjälp av helt outbildad personal?


Avslutningsvis jämför utredaren räddningstjänstkostnader i några kommuner. Precis som i utredningen i övrigt saknas möjligheterna att dra några slutsatser eftersom endast kostnaderna redovisas. Vad får man för pengarna? Är det skillnaden i infrastruktur, skillnad i organisation eller vad är det som gör att det är en relativt stor spridning på kostnaderna? Av utredningen framgår ingenting.


Vejbyföreningen anser att denna utredning ej kan vara underlag för att ta beslut om nedläggning eller indragning av räddningsvärnet i Vejbystrand. I stort tar utredningen bara upp ett redan känt organisatoriskt problem om tjänsteplikt och hur en räddningstjänst är organiserad.


Både politiker och räddningschefen i Ängelholm har i olika sammanhang betonat, berömt och styrkt värdet av och nyttan av räddningsvärn i kommunen, varför då ej utnyttja dessa räddningsvärn? Kostnaden i förhållande till värdet och den trygghetskänsla som ges till allmänheten måste ses som ganska ringa. I Vejbystrands fall handlar det om ca 50 kkr per år. Denna kostnad bör inte vara något större problem under den tid som man utreder och får klarhet i om och i så fall hur FRG frivilliga resurser skall organiseras och finansieras.

Det borde ligga i kommunens egenintresse att ta tillvara den kompetens och resurser som finns hos alla räddningsvärn i kommunen.





För Vejbyföreningen

Alf Örjas
Sekreterare

 






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0