Samrådshandling 2009

Bygnadsnämnden

26280 Ängelholm

 

Vejbyföreningen har tagit del av samrådshandling avseende detaljplan för fastigheterna Vejby 4:24 och 246:29 Vejbystrand, Ängelholms kommun.

Vejbyföreningen stödjer den utveckling av samhället Vejbystrand som sker genom bl.a. nybyggnation. För att i framtiden behålla och kanske utveckla servicen till invånarna i Vejbystrand behövs nyproduktion av bostäder. Byggnation på planområdet tillsammans med exploatering av KVS-området kan ge den ökning av invånarantalet i Vejbystrand som så väl behövs.

Föreningen framför följande synpunkter på samrådshandlingen och dessa redovisas nedan under resp. huvudrubrik:

  1. Gator och trafik
    I nära anslutning till planområdet finns två stycken busshållplatser, Sandlyckevägen samt Idrottsplatsen. Troligtvis kommer busshållplats Idrottsplatsen att bli huvudalternativ för de boende på planområdet. Denna hållplats ligger längs den hårt trafikerade Sanatorievägen, saknar ”ficka” för bussen att köra in på och är dessutom dåligt belyst. Antalet ”busspendlare” som vill utnyttja busshållplats Idrottsplatsen kommer förmodligen att öka kraftigt när området är bebyggt och busshållplatsen behöver åtgärdas för att trygga säkerheten för busspassagerarna.

    Trafiken till återvinningsstationen kommer med all säkerhet att öka när Vejbystrand växer. Med tanke på detta samt ett eventuellt nytt klubbhus på Idrottsplatsen behöver återvinningsstationen flyttas. Ny plats kan förslagsvis vara intill fjärrvärmeverket.



  2. Teknisk försörjning
    I samrådshandlingen står att fastigheterna kan anslutas till fjärrvärmenätet. Föreningen anser att det bör stå skall anslutas.

    Vid studier av underlaget kan gatorna på område Vejby 4:24 verka väldigt trånga, särskilt om stora lastbilar för avfallshantering skall in där. Föreningen anser därför att möjligheterna till en gemensam avfallsanläggning bör studeras där entreprenören kan hämta avfallet från en plats gemensam för hela området. Bör kunna bli både kostnadsmässig och miljömässig vinst.


  3. Natur
    Vid utformningen av området bör det strävas efter att behålla befintlig stengärdsgård som i dag avdelar de bägge fastigheterna på ett naturligt sätt.



  4. Bebyggelseområden
    I handlingen nämns både 11/2 och 2-plansbyggnader. Vad föreningen förstår kan detta tolkas olika och vi rekommenderar i stället att en max tak- eller nockhöjd anges samt att byggnadssättet i huvudsak ansluter sig till omgivande byggnation.



  5. Organisatoriska frågor
    Vid exploatering av senaste etappen av Rörvikshus område var det enligt utsago oklart vem som skulle hantera beläggning av gator, anläggande av gångvägar mm vilket medförde att det drog ut på tiden innan detta blev utfört. Bör finnas en godkänd tidsplan samt tydligt framgå vem som ansvarar för färdigställandet. Detta gäller även för gatubelysning.






För Vejbyföreningen

Alf Örjas
Sekreterare


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0