Yttrande angående Vejbybadet

Enligt kommunstyrelsens sammanträdesprotokoll 2009-10-28 har tekniska nämnden i samråd med kultur- och fritidsnämnden fått i uppdrag att försälja badanläggningen i Vejbystrand. Vejbyföreningen har uppfattningen att Vejbybadet fyller en viktig funktion och oroas därför över osäkerheten för badets öppethållande under säsongen 2010.

Vejbystrand har förmånen att ha god tillgång till fina badstränder med, relativt sett, bra badvatten. Havsbaden är dock inte alltid lämpliga för bad vid blåsigt väder när det går höga vågor samt förekommer kraftiga underströmmar, vilket ett antal drunkningstillbud vittnar om. Det är vid dessa tillfällen som barnfamiljerna som alternativ kan söka sig till bassängbadets säkrare badmiljö. Bassängbadet är också en förutsättning för att lära sig simma då havet sällan eller aldrig är så lugnt att det är möjligt att bedriva simundervisning. Före bassängbadets tillkomst bedrevs ibland simundervisning i hamnbassängen och Vejbyföreningen hoppas att detta hör till svunna tider, hamnbassängens vatten är ingen lämplig miljö för barn att vistas i.

Under de ca två månader som Vejbybadet har öppet är besöksantalet mellan 14000-17000. Simskolorna lär årligen ca 160 barn att simma, en ovärderlig och nödvändig kunskap för alla som vistas i eller nära vatten. Därutöver bedrivs på Vejbybadet motionssimverksamhet, vattengympa, träningsverksamhet samt, naturligtvis, vanligt öppethållande för allmänheten. Att behovet finns för ett bassängbad vittnar inte minst besökssiffrorna om. Dessutom sköter personalen vid badet flaggningen som visar på lämpligheten att bada i havet.

Vejbyföreningen anser att badet är en ovärderlig tillgång och skapar mervärden både för Ängelholms kommun och, i synnerhet, Vejbystrand. Nya bostäder planeras och byggs i och runt Vejbystrand och dessa fylls till stor del av barnfamiljer som vill ha tillgång till en meningsfull fritidsverksamhet även utanför tätorten Ängelholm. I synnerhet vill man låta sina barn njuta av bad i en säkrare badmiljö än vad havsbaden periodvis erbjuder.

Det finns många skäl som talar för att Vejbybadet behövs och Vejbyföreningen förutsätter därför att kommunen agerar så att badet kan ha öppet säsongen 2010.

Alf Örjas
Alf Örjas
Ordförande




Sändlista

Kommunstyrelsen
Kultur och fritidsnämnden
Tekniska nämnden

Som orientering
Björn Svedberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0